Taboe van tafel? Mogen we eindelijk praten over het terugdringen van immigratie?

Eindelijk lijken de panelen te schuiven in het debat over immigratie. Woonminister Hugo de Jonge zei dit weekend in een interview dat Nederland minder immigranten op moet nemen.

En deze week antwoordde oud-topambtenaar Hans Borstlap bij WNL op de vraag of arbeidsmigranten de oplossing zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt: ‘Wat mij wel in de hele asielproblematiek opvalt is dat we niet echt een serieus debat in dit land kunnen krijgen over het beperken van de instroom. Want dit is niet vol te houden’.

Hoog tijd dus voor een goed gesprek met Dr Jan van de Beek in Op z’n Kop. Hij is al jaren een kritische rekenaar aan de immigratiecijfers en schreef daarover met drie anderen een vuistdik rapport, De Grenzeloze Verzorgingsstaat, waarin hij bewijst dat immigratie een extreem dure hobby is die onze verzorgingsstaat ondermijnt. Alleen al voor immigranten die Nederland binnenkwamen in de periode van 1995-2019 zijn de kosten ongeveer even hoog als de totale aardgasbaten vanaf de jaren ‘60.

Het klinkt hard, zegt Van de Beek in Op z’n Kop, maar ook gastarbeiders hebben ons land netto meer gekost dan ze opleverden en voor asielzoekers zijn de cijfers helemaal dramatisch. Dat is geen boodschap waarmee je in Nederland vaste gast wordt aan de talkshowtafels, al helemaal niet omdat Van de Beek een deel van zijn onderzoek liet financieren door het Renaissance instituut. Toen hij in 2017 begon was dit wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie niet erg omstreden, maar tegen de tijd dat Van de Beek zijn onderzoek had afgerond was de situatie radicaal veranderd.

Feit is dat Van de Beek met zijn team wetenschappelijk verantwoord uiteen heeft gezet wat Nederland liever niet wil weten. Luister naar een boeiend uur met deze gedreven wiskundig onderlegde cultuur antropoloog in je podcastapp (editie 76) of via NPO Radio 2.

Word lid
Scroll naar boven