In 2022 stierven vooral veel mensen onder de 50 jaar onverklaard #oversterftemysterie

Het CBS heeft vandaag de nieuwe (over)sterftecijfers bekend gemaakt en die zijn alweer schokkend. Voor het derde jaar op rij gingen in 2022 veel meer mensen dood.

Er stierven in 2022 ruim 14.000 mensen meer dan het CBS had verwacht. Dat is heel veel meer dan in 2015 en 2018 toen we zware griepgolven hadden.

.

En ja, veel van de dode mensen zijn stokoud. Maar! De oversterfte was in 2022 het hoogste onder mensen jonger dan 50 jaar. In die leeftijdscategorie gingen maar liefst 13% meer mensen dood dan verwacht.

Dat is buitengewoon zorgelijk en er móet opgehelderd worden wat hiervan de oorzaak is.

Dat weet namelijk niemand. Daarom heeft ZonMw twee miljoen euro gekregen van het ministerie van VWS om er onderzoek naar te doen.

Of dat onderzoek de antwoorden op gaat leveren die we zoeken is nog maar de vraag, want er wordt nog altijd onvoldoende data vrijgegeven om goed onderzoek mogelijk te maken.

.

Bovendien lijkt prof. Ruben van Gaalen, de demograaf van het CBS die op dit onderwerp in de media veel aan het woord komt, helemaal niet geïnteresseerd in de uitkomsten van het onderzoek. Hij doet alsof het onderzoek al afgerond is en de uitkomsten al bekend zijn. ‘De sterfte is een beetje van slag’ zegt hij tegen Nu.nl, maar ‘de overlijdens zijn in elk geval geen gevolg van de coronaprikken. Van Gaalen benadrukt nog maar eens dat daar geen enkel bewijs voor is. De vaccinaties werken juist goed tegen overlijden door COVID-19. Ook verhogen ze de kans op sterfte door andere oorzaken niet, meldden het RIVM en het CBS vorig jaar na onderzoek naar oversterfte in opdracht van de Tweede Kamer.’

Maar dat werd helemaal niet onderzocht in dat onderzoek, vertelden prof. Ronald Meester en dr. Eline van den Broek, die in de klankbordgroep zaten, vorig jaar bij Rick en mij op het podium van het NPO Podcastevent in Tivoli. Waarom blijft Van Gaalen dan volhouden dat het wel zo was? En waarom tikken media dat steeds maar weer over, terwijl ook de voorzitter van de klankbordgroep naar buiten bracht dat de héle klankbordgroep kanttekeningen plaatst bij de conclusies van het CBS en RIVM over de oversterfte. Dat is het echte mysterie. Het is erg genoeg dat deze mensen allemaal te vroeg stierven zonder dat we weten waarom. Het niet goed willen onderzoeken is onvergeeflijk.

Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Dat kost maar 15 euro per jaar incl. BTW. Dan krijg je exclusieve content, elke week een exclusieve column, uitnodigingen voor live events en nog meer.

14 gedachten over “In 2022 stierven vooral veel mensen onder de 50 jaar onverklaard #oversterftemysterie”

 1. Goed tegengeluid. Je zou bijna denken dat er geen behoefte is om het te onderzoeken. Het zal toch niet zo zijn dat men weet dat het door de vaccinaties komt maar dat dat niet naar buiten mag komen?

  1. Dat proberen ze uit alle macht te voorkomen. Wat denk je als uit zou komen dat het dus echt aan die MRNa zooi ligt? Paniek? Schat ik van wel. Bovendien laat niemand zich dan nog prikken, en dat is de niet de bedoeling van het schorem!

   1. ‘De oversterfte was het laagst bij de 50 tot 65 jarigen’. Juist deze groep heeft zich in verhouding weinig laten inenten. Vooral de 60-65 groep.
    Een nadere specificatie geeft wellicht nog meer bewijskracht dat de shots contraproductief zijn.

 2. Vorig jaar heb ik een paar Amerikaanse artikelen gelezen waaruit bleek dat er onverwachte sterfte optrad bij mensen die werden gevaccineerd met een RNA vaccin. helaas heb ik de referenties niet opgeschreven.
  Zelf heb ik na een Moderna booster vaccinatie een probleem gekregen met de zenuwen in een vingertop wat na een jaar nog steeds het geval is. Aangegeven bij Lareb maar daar heb ik verder niets van gehoord.

 3. Hoi Marianne,
  Goed stuk maar wel droevig. Eerst maken ze de burger bang en, nu zijn ze zelf bang voor de uitkomst. Een echt goed onderzoek durven ze niet aan. Wat zal er gebeuren als de brave schaapjes die het prikje hebben gehaald er achter komen dat het prikje een gifprik is geweest.
  Dan hebben ze wel heeeel veel mensen die wakker worden.
  Groetjes Marion.

  1. Ik zou de term ‘brave schaapjes’ achterwege laten. Er waren allerlei omstandigheden waardoor mensen dachten dat ze de prik moesten nemen, o.a. angst, werk, sociale druk…

 4. Wanneer oranje in het tabel de oversterfte is dan is er onder de 50 jaar toch geen oversterfte of mis ik iets? In de tekst staat dat onder de 50 de oversterfte het grootste is maar dat zie ik niet terug in de tabel.

  1. Verwachte sterfte van 13% in de 0-50 groep… dus van alle mensen 0 tot 50 gaan er 1 op de 8 dood?

   Beter opletten. In het plaatje is het amper te zien, maar het oranje deel is die 13% en dat is de relatieve oversterfte in die groep, en die is dus voor de 0-50 groep het hoogst. Vrij zorgwekkend aangezien dat de groep is waar in de regel mensen nog lang niet sterven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven