Eten we straks allemaal gras om de stikstofcrisis op te lossen?

Greenpeace en Milieudefensie rusten niet voordat we alleen nog sprinkhanen en brandnetels vreten, schreef ik laatst. Geen grap, D66 stikstofprofessor Johan Sanders heeft in het Limburgse Afferden een fabriek gebouwd waar gras wordt omgezet in eiwitrijke voeding voor mensen en huisdieren. De koeien krijgen de rest en stoten daardoor 30% minder stikstof uit. De eiwitten, suikers en andere voedingsstoffen die de koeien normaal gesproken ongebruikt uitpoepen worden nu wél gebruikt en leveren zo een bijdrage aan het oplossen van de voedselcrisis in de wereld. De fabriek van Sanders draait ook al in Oeganda.

Ik ging even kijken en proeven in de grasfabriek in Afferden

Innovaties waarmee Nederland wereldkampioen land- en tuinbouw werd. Maar D66 gaat liever terug naar de tijd van Ot en Sien. Niet nodig, zegt professor Sanders, die een goede toekomst ziet voor de intensieve veehouderij in Nederland met gebruik van bietenloof, betere samenwerking tussen akkerbouwers en veeboeren en een rioolsysteem voor varkensstallen. Met deze innovaties kunnen de stikstofdoelen gewoon gehaald worden, zonder halvering van de veestapel en voor veel minder geld dan de miljarden die de regering ertegenaan wil smijten.

Professor Sanders heeft na het gesprek dat hij laatst samen met professor Han Lindeboom en Carla Soesbergen had bij Minister Van der Wal ook al drie keer gesproken met het team van Johan Remkes om te praten over de uitweg die hij ziet uit de stikstofcrisis: innovatie. Maar, de ambtenaren die Remkes ondersteunen zijn geen techneuten, het zijn bestuurskundigen en juristen. Dat maakt de gesprekken lastig. Toch houden Sanders en Lindeboom hoop dat hun boodschap doorklinkt in Den Haag.

Of hij ooit nog wat heeft gehoord van Tjeerd de Groot of Jan Paternotte die hem in de Tweede Kamer afschilderden als een verwarde oude man? Luister of kijk zelf maar even.

Leden van de Club van Dwarskijkers kunnen de video zonder onderbrekende reclame hier bekijken of hier luisteren als podcast

Word lid
Scroll naar boven