De framing van het boerenprotest *column*

Hoewel de aanleiding niet zo vrolijk is lijkt het wel of het platteland zich opmaakt voor een Nationale Feestdag aanstaande maandag. D66 Minister Ollongren kondigde aan dat ze het leger in gaat zetten tegen de protesterende boeren. Ondertussen zijn de boeren druk met het schilderen van nieuwe protestborden, het versieren van hun trekkers en het uitpluizen van routes om maandag het land plat te kunnen leggen.

Hoe het maandag ook verloopt, een ding is zeker: de framing in de media en de politiek zal niet erg overeenkomen met de werkelijkheid. In de lokale media lees je misschien nog wel wat er écht gebeurde. Voor de bewoners van het Mediapark en de Tweede Kamer staat het beeld al vast.

Vrijdag schreef ik er dit over in mijn Telegraaf column:

Stel, je was net als Mark Rutte de afgelopen twee weken in het buitenland voor je werk. Druk druk druk, rennen van de ene meeting naar de andere. Zakendiners tot laat in de avond. Geen tijd om het nieuws in Nederland te volgen. Net thuisgekomen van Schiphol plof je op de bank en kijk je met een oog mee op de laptop van je huisgenoot die een Kamerdebat zit te volgen. Een spoeddebat laat op de donderdagavond. Gealarmeerd kijk je naar de minister-president die zegt: ‘Het is goed dat we hier met elkaar als Nederlandse nationale politiek, stilstaan bij de vreselijke gebeurtenissen deze week.’

Wat is er gebeurd? Is de Koning verongelukt? Een terroristische aanslag op een tram? Een politiek leider doodgeschoten voor een radiostudio? Een columnist met een mes in buik morsdood midden op een drukke straat, de dreigbrief aan de Nederlands samenleving wapperend aan het mes? Ja, je kijkt nergens meer van op in dit gekke land. Maar dan zegt Rutte: ‘Mensen van politieke partijen zijn na vergaderingen omsingeld en lastiggevallen. Er is een politieauto van de weg geduwd. Hooibalen en vuurwerk zijn in brand gestoken voor een politiebureau. Leden van het team waaraan ik leiding mag geven, hebben in de privésfeer te maken gehad met zeer intimiderend optreden door een kleine groep relschoppers.’

Aha. Best vervelend allemaal, niet goed te praten. Maar zullen we de kop er even bij houden? Zullen we net doen alsof we nog altijd dat nuchtere volkje zijn waar we onszelf zo graag voor aanzien? Er is geen trekker het strand van Scheveningen op gecrost om op een groep badgasten in te rijden. Er lagen geen lijken gehuld in bebloede lakens op de boulevard. Er heeft geen boer een vliegtuig gekaapt om tegen flats in de Bijlmer aan te vliegen.

Vreselijke beelden

Rutte was eerder al ‘zichtbaar aangeslagen’ door de ‘vreselijke beelden’ vanuit Nederland zei hij in Madrid waar hij was voor de NAVO top. U weet wel, de NAVO, waar ze de besluiten nemen om bommen te gooien en burgers te bewapenen zodat ze tegen elkaar kunnen vechten. Je zou toch denken dat het de aanstaande ‘burgeroorlog’ in Nederland, zoals Rutte’s coalitiegenoot Gert-Jan Segers de ontsnappende woede van de getergde boeren al heeft gedoopt in enig perspectief zou plaatsen.

Maar nee, de minister-president, die nog niet zolang geleden het hele land in lockdown gooide, bejaarden in eenzaamheid liet opsluiten om ze te ‘beschermen’, kinderen verbood naar school te gaan en hele bedrijfstakken een beroepsverbod gaf doet nu ineens alsof het land instort als een paar trekkers een snelweg blokkeren. Want er zijn ‘vreselijke beelden’. Er zijn geen beelden van de duizenden kinderen die onder zijn bewind uit de huizen van hun ouders werden gesleept, waarna ze verdwenen terwijl niemand weet waar ze zijn. En wat je niet ziet is er niet in dit land van de beeldvorming.

Wat hebben we precies gezien?

Maar wat hebben we dan eigenlijk precies gezien, wilden een paar nuchtere Kamerleden weten. Wat is er dan precies allemaal gebeurd dat de Kamer er tot in de nacht over moet spoedvergaderen? Caroline van der Plas vroeg om een feitenrelaas, maar dat komt er niet. Er is ‘heel precieze wetgeving’ bezwoer de minister-president en een ‘heel precieze taakverdeling’. De onderzoeken lopen nog. Privacy en zo. Dat mag hij allemaal niet delen met de Kamer.

Een hele avond vergaderen over opgeklopte feiten die we nauwelijks kennen omdat de beeldvorming de regering wel goed uitkwam. Zodat we lekker kunnen blijven keuvelen over de beelden, want het zou eens over de inhoud gaan.

Scroll naar boven